Falla Rei En Jaume

#sentalboraia

Dades Falla:

Història

La falla Rei En Jaume va nàixer fa 41 anys. Les fundadores van ser dones que, pujant escala perescala, apuntaren els xiquets del barri. Elles mateixes van fer les bandes a mà i gràcies a un grupde persones, van fer el monument faller en l’any 1979. L’any següent, va nàixer la penya del foc,un grup de pares de fallers que ajudaven en les tasques del menjar i de la pólvora.

El 1983, com teníem poca experiència, se’ns va cremar la falla de la barraca abans d’hora com aconseqüència d’una mascletà. Fallers i veïns del barri van col·laborar per a la reconstrucció de lafalla per a que es poguera cremar el dia de Sant Josep.

El 1984, Daniel Dolz, va fer una Mare de Déu que, any rere any, ens deixa per a celebrar l’ofrenaque la falla realitza al barri.

A poc a poc, les coses anaven funcionant, tirant-i moltes ganes, molt d’esforç i de treball. La ideade fer un llibret com tocava ja estava a les portes i, l’any 1987, editàrem el primer llibret gràcies ala col·laboració dels comerciants.

Unes falles passades per aigua, van ser les de l’any 1989. No vam poder celebrar cap acte de lasetmana fallera, però després ens vam rescabalar celebrant una festa el dia de Sant Jaume. Aquestany, totes les falles d’Alboraia participàrem en la Cavalcada del Regne de València.

El 1990, es va celebrar el dècim aniversari. En la presentació es donaren cita les Falleres Majors iels President dels 10 anys d’història d’aquesta falla.

L’any 1992, homenatjàrem els nostres majors i els vam invitar a un berenar típic de falles:xocolatada amb bunyols i orxata; i els vam fer un poquet d’espectacle.

El 1995, complíem ja 15 anys d’història, innovant la forma de fer la falla. Aquest any va nàixer lacomissió juvenil i vam celebrar la primera Gala Fallera amb totes les falles d’Alboraia.

L’any següent entraren matrimonis joves per a ajudar aquells que ja estaven en la Comissió.

El 1997, va ser el segon anys que totes les falles d’Alboraia anaren a la Cavalcada del Regne deValència, on vam repartir orxata, sacs de xufes i rabassetes, el més típic del nostre poble.

L’any 1999, creàrem els càrrecs de Musa de la Simpatia i President de la Comissió Juvenil,afermant, més si cap, la Comissió juvenil dins de la Falla Rei En Jaume.

L’any següent, la falla comptava, al seu casal, amb totes les fotos de les Falleres Majors i elsmonument del seus 20 anys d’Història. Les Falleres Majors regalaren una foto de cadascuna i elsPresidents una foto del monument d’eixe any. També, amb molta alegria, van rebre el premi deNinot Indultat Infantil.

L’any 2001, celebràrem el primer campionat de futbol sala amb la curiositat d’enfrontar-nos casatsi fadrins.

El 2003, vam innovar en la forma de fer la presentació, narrada com un conte amb balls per a queel xiquets se sentiren identificats. També visitàrem tots els fallers la Falla Port Saplaya, ambpassacarrer inclòs.

El 25 aniversari, es va celebrar en l’any 2004. Va ser un any amb moltes celebracions, no volíemque cap acte passarà desapercebut. Gràcies a la col·laboració de veïns, fallers i comerciants van fermoltes coses: enllumenament al carrer, llibret commemoratiu del 25 aniversari, la insígniad’argent .... Van ser unes falles especials, de trobades i records que són història d’aquesta falla. Unanys difícil d’oblidar.

L’any 2005, per inclemències del temps, celebràrem la presentació a l’Auditori, aferrats al carrer,no pensàrem que agradaria tant com així va ser. Aquest any i després de moltes reunions, per fi esva firmar la Junta Local d’Alboraia.

L’any 2007, és un any de transició per a aquesta falla, perquè estàvem treballant per a fer unacomissió major.

L’any 2008, va ser un èxit com a primer any de falla gran. Va eixir tot com esperàvem: el tempsens va donar suport, guanyàrem el tercer premi de falla infantil i el tercer premi de falla gran. Totun èxit per a nosaltres, donat l’escàs pressupost que tenim per als monuments. El nivell departicipació dels fallers en la festa va ser molt bo. A més, el 21 de juny engalanàrem la plaça delbarri per a rebre a la nostra Mareta dels Desemparats amb una dansà i els faller l’acompanyàremper tots els carrers del nostre poble.

El 2009, tornàrem a guanyar el tercer premi de falla gran. Tot un èxit per a una falla tan modestacom la nostra. Destaquem la nit que vam homenatjar els nostres fallers d’honor, d’unes fallesinoblidables amb un temps que ens va acompanyar en tot moment.

L’any 2010, Luisa Aguilar va tornar a ser la nostra Fallera Major, al costat de Paco Mateu, unxaval que porta des que va nàixer a la falla i es membre fundador de la Comissió Infantil. Aquestany va ser un any de crisi, però vam poder falla!En l’any 2011, vam tornar a guanyar el tercer premi de falla gran. A poquet a poquet començàrema créixer en número de fallers, any rere any.

Els anys 2015 i 2016, van ser dos anys passats per aigua, però l’aigua no ens va desanimar, i elpensat i fet i la inventiva d’una falla que no vol deixar de fer festa, es va imposar.

L’any 2017, és un any per a recordar. Unes falles inoblidables per als nostres representants comper a la Comissió. Vam guanyar el premi al Ninot Indultat Infantil, el primer premi del monumentinfantil i el tercer del monument gran. El sol ens va deixar gaudir d’unes falles certamentinoblidables.

L’any 2018, els nostres representants vam representar la Junta Local Fallera en l’Ofrena de Florsde València, a la Mare de Déu dels Desemparats. Tornàrem a guanyar el primer premi delmonument infantil i el tercer de falla gran. També va ser un any meravellós malgrat que la pluja vadeslluir alguns dels actes fallers.

L’any passat la nostra Comissió Infantil va complir 40 anys plantant monument. És el primer anyque plantem una carpa per a evitar el fred i la possible pluja. Guanyarem el tercer premi delmonument infantil i el segon premi del monument gran. Vans ser unes falles inoblidables, a gustde la majoria. Els nostres representants, com a representants del poble d’Alboraia, anaren al balcóde l’Ajuntament a veure una mascletà. Foren unes falles intenses, molt treballades, però sobretotamb un creixement, no en número, però sí a fer les coses cada dia millor.

Galeria

Imagen;

5def89440a085e5a013d1ed2,5def89440a085e84793d1ed3

Falla Rei En Jaume