Persones Il·lustres

#sentalboraia

Els nostres Veïns

Alboraia compta amb un considerable nombre d'artistes, pintors, escultors, ceramistes, músics, tallistes en fusta, etc. que viuen o tenen el seu estudi en la població, desenvolupant la seua labor professional en aquesta localitat. Pertanyen a generacions diferents i cadascun d'ells desenvolupa una personal línia de treball.

Alboraia ha donat a la humanitat il·lustres personatges:

Don Vicente Coret que va arribar a ser director del Conservatori de Música de Ginebra.

Don Cristóbal Coret i Peris va ser Doctor en teologia i sacerdot (1682-1760). Va ensenyar llatí a València i va ser beneficiat de la parròquia de Sant Martí. Va deixar obres com a Diàlegs del Docte Luis Vives, etc.

Dominic Pare Luis Navarro (1788-1846), va ser professor de filosofia en el convent de San Onofre. Durant la invasió francesa va ser bandejat a França per haver procurat alçar l'esperit nacional contra l'invasor.

El pintor Cristóbal Valero, va ser un dels fundadors de l'Acadèmia de Belles arts de València, sota l'advocació de Santa Bàrbara, on va arribar a ser director. En 1754 va presentar la seua obra Mentor aconsellant a Telémaco abans de la seua lluita amb Adrasto que es conserva en la Reial Acadèmia de Sant Ferran de Madrid i que constitueix una nota curiosa del amanerament de la pintura de l'època.

J. Antonio Catalunya Gimeno;

J. Antonio Catalunya Gimeno

Veure Més
Aurora Valero;

Aurora Valero

Veure Més

Julio Just Gimeno va ser primer ministre durant la II República i vicepresident del Govern espanyol en l'exili.

Fernando Giner Gil, “el xufa” ha sigut futbolista del València C.F. i internacional amb la selecció espanyola en onze ocasions.

Remedios Ros Frechina ha sigut una figura important del teatre alborayense. En un llibre explica les seues vivències de l'Alboraia de principis i meitat del segle XX.

Els germans José i Enrique Gimeno, van fundar la primera orxateria d'Alboraia, la Xocolateria Gimeno, en l'actual carrer Cabanyal.

Clarita Panach es va dedicar al teatre amb gran èxit.

El poeta Cristóbal Aguilar Hurtado.

El general maulet Joan Baptista Basset va lluitar contra l'ocupació del Regne de València per part dels borbó en el segle XVIII. Va nàixer en 1654 a Alboraia (Jordi Querol).

Daniel l’orxater va ser el president del Gremi d’orxaters i un impulsor de l'orxata com a beguda típica d'Alboraia.

Encara que no siga alborayense de naixement, ho és d'adopció. El catedràtic d'Història del Dret i President del Tribunal Constitucional Don Francisco Tomás i Valent, va mantindre una estreta relació amb Alboraia des de 1957, convertint-se en un vàlid ambaixador del nostre poble, al qual estimava. La seua senzillesa i humanitat, el seu tarannà dialogant, la disposició a escoltar i la seua càrrega intel·lectual, li van guanyar el respecte i consideració dels seus veïns, per això, en produir-se el seu assassinat, els alborayenses, amb el Consistori al capdavant, li van dedicar un lloc especial al poble com a homenatge permanent a la seua memòria: la plaça que, presidida per un monòlit, porta el seu nom: Francisco Tomás i Valent.

José Peris Aragó;

José Peris Aragó

Veure Més
Enric Mestre;

Enric Mestre

Veure Més