Falla Del Poble

#sentalboraia

Dades Falla:

  • Any fundació: 1974
  • Casal: Cervantes, 3 bajo
  • Fallera Major Infantil: Carla García Rodríguez
  • President Infantil: Vicent Engasa Martínez
  • Fallera Major: Ma Ángeles Valero Aznar
  • President: José Luis Valero Zarzo

Una nit un grup d'amics, decideixen reunir-se al carrer Vaig moldre, concretament al bar Geype, per a formar una comissió fallera a Alboraia.

Després de moltes deliberacions, el dia 17 d'octubre de 1974 es reuneixen en el Teatre de la Passió per a donar forma a la primera Junta Directiva de la primera falla del Poble d'Alboraia, canviada de nom des de llavors com la “Falla del Poble d'Alboraia”.

Sent el nostre primer President, Antonio Senent Bover, la Fallera Major, Inmaculada Carbonell Barras, la Fallera Major Infantil, María Amparo Santonja Bosch, i el nostre Primer President Infantil, Daniel Tortajada Hornero. Al seu torn, es va formar paral·lelament una Junta Directiva femenina la Presidenta de la qual va ser María Remedios Aguilar.

Altra de les dates assenyalades de la nostra història va ser l'apadrinament del nostre estendard l'any1978 per part de Sr. Miguel Sancho Vaño i Senyora Concepción Alonso de Sancho.

La Penya “El Cohet” es va fundar l'any 1980, i aqueix mateix any dona a la Falla la imatge de La nostra Senyora dels Desemparats. Es va realitzar un acte de benedicció el dia 9 de Febrer de 1980 sent els seus padrins Sr. Daniel Tortajada Aguilar i la senyora Carmen Hornero Escrivá.

Durant els primers anys de la falla es realitzaren nombroses activitats fora de la setmana fallera com són: excursions, cavalcades de Nadal, teatres, paelles, nit velles, playbacks....Totes elles amb gran nombre de membres participatius en tots els actes, ja que es va arribar a tindre més de 300 fallers empadronats.

Des de l'any 1982 i fins al 1991 la falla nomenava a 3 muses acompanyants de les nostres falleres majors: Musa de la Poesia, Musa de la Flor i Musa del Foc. Però a partir de l'any 1992 que doten només el títol de Musa o Reina del Foc que s'atorgava a la Fallera Major sortint de l'exercici.

Un dels actes més memorables a destacar, va ser el 25é Aniversari de la fundació de la Falla, l'any 1999. Aqueix any aconseguim reunir, després de molta faena, a les 50 Falleres majors de tots els anys d'història de la nostra institució quasi íntegrament (res més van faltar unes huit persones). També reunim a tots els presidents, tant infantils com majors. I va ser un acte que va congregar a un grandíssim número de gent; la sala d'actes estava completament ple, fins i tot va haver-hi gent que es va quedar fora dempeus.

En l'exercici del 2005 es va celebrar també el 25é Aniversari de la Donació per part de la Penya“El Cohet” de la imatge de la nostra Verge dels Desemparats. Durant aqueix any recuperem diverses tradicions com la de portar en l'acte de la “Passa de la Mare de Déu” als canviats de nom “coheters”, que van ser rebuts amb gran satisfación per part de tota la comissió de la falla i de persones alienes a elles. A més es van realitzar nombrosos actes amb memoratius durant tot l'any que ens fan recordar com un altre any important en la nostra història.

En els últims anys han hagut grans canvis i millores tant físiques com en els actes realitzats durant la setmana fallera.

L'any 1991 ens traslladem de casal al carrer Cervantes (on estem actualment) ja que així ens trobàvem més prop de la plaça del poble on es plantava la falla. A causa d'estar més prop de la plaça, es va acabar la col·laboració de la Barraca que durant anys ens havia fet passar tan bons moments i donava un ambient tan valencià com el d'aquells anys. Més tard acabem per traslladar la “planta” de les falles des de la plaça del poble fins al mateix carrer on teníem el casal, perquè així no deixàvem al monument tan abandonat i estava més protegit de possibles actes de vandalisme com havia succeït en anys anteriors.

L'any 2002 es van fer un gran nombre de millores en les instal·lacions del casal, com la col·locació d'un sòl en aquest, la millora de la cuina, modificar i ordenar el despatx i pintar tot el local.

Amb això aconseguim donar imatge al nostre casal d'un lloc net i acollidor.

L'any 2004 es va realitzar una altra novetat que va ser l'adquisició d'una carpa de gran grandària durant la setmana fallera. Aquesta decisió va ser molt ben acollida per tots els fallers i des de llavors ha sigut una de les nostres prioritats durant l'exercici. Per tant en anar augmentant el nombre de fallers progressivament any rere any, ens permetia gaudir de les activitats falleres en les nits més gèlides i plujoses de març amb tota tranquil·litat, sense pensar que tots no cabíem en el casal.

Des de l'any 2005 augmentem el nombre d'infantils empadronats en la nostra falla més de 80 xiquets. Això ens ha portat a canviar la filosofia de la falla creant noves activitats per a gaudir dels més xicotets, com el “berenar” de Papa Noel, les festes d'elecció de fallera major infantil i president infantil, Globotà, parcs infantils, cavalcades de disfresses, xocolatades, playbacks, tallers, etc.

Els anys van passar, i els més xicotets, que amb tanta estima hem cuidat, continuen en la falla, convertint-se en uns magnífics adolescents fallers. Des de l'any 2013 disposem d'una comissió juvenil que engloba a tots els membres de la comissió infantil i major amb edats compreses des dels 12 als 18 anys. Aquesta nova comissió juvenil, no sols ha aportat noves activitats pensades per ells, sinó també un gran reforç de col·laboració en organitzar les activitats falleres que s'organitzen tot l'any. Amb aquesta nova agrupació, el futur de la nostra falla s'ha convertit al present immediat.

El 2014, canviem la ubicació dels nostres monuments i de la carpa, plantant el monument gran a l'encreuament del carrer Cervantes amb Sant Pancraci. Aquest canvi va ser bé rebut per tots els fallers, i va retornar la identitat de la nostra falla acostant-se de nou a la plaça del poble.

Durant 2013 i 2014 vam fer una gran faena per a millorar les infraestructures del nostre casal (nova instal·lació elèctrica i il·luminació, parquet en l'escenari, nova vitrina de premis i estendards, pintura, insonorització, ...). També vam fer una gran inversió amb la compra de nous aparells audiovisuals, calefactors, ventiladors i escalfador d'aigua, que tant necessitàvem. Tota aquesta inversió va ser possible gràcies a l'esforç i col·laboració desinteressada d'alguns fallers, i al treball constant de la Junta Directiva, amb la negociació de tots els contractes amb els nostres proveïdors per aconseguir acabar cada exercici amb solvència econòmica.

A 2017 comencem a buscar locals de lloguer per a traslladar el nostre casal a un altre lloc perquè l'edifici ja presentava símptomes de vellesa i a part, necessitàvem un lloc més ample donat l'augment de la comissió. Trobem un que va ser del grat de la comissió i ens vam ficar mans l'obra. Al setembre començarem les obres i al gener de 2018 inaugurem el nostre nou casal al carrer Benaguasil no 5, després de mesos de dur treball i hores i hores de treball dels nostres fallers, on disposem de molts mes metres per a fer més esdeveniments i sopar. Equipat amb les últimes tecnologies quant a so, il·luminació i noves tecnologies, lavabos per a minusvàlids, amplia cuina, zona de descans, magatzem, i terrassa amb paeller. Però no sols de treballar sabem en la nostra falla, i en aquests anys hem incrementat les activitats per als majors durant tot l'any: sopar tots els divendres, teatre, festes especials, menjars temàtics, campionats de jocs, activitats esportives, viatges, ... Tot amb la intenció de reunir-se durant tot l'any.

I després de molta faena, de bons i mals moments, el que l'any 1974 va ser una reunió d'un grup d'amics per a formar una associació, ens ha permés amb la col·laboració de tota la comissió arribar a complir el 45 Aniversari de la nostra; sempre treballant units i pel bé de la falla, que és com la la nostra segona família.

La nostra esperança és continuar augmentant aquesta gran família durant molts anys més i arribar a poder veure celebrar les nostres Noces d'or i molt més.

Galeria

Imagen;

https://cdn.digitalvalue.es/alboraia/assets/5def7e7be721aa0100219747

Falla Del Poble