Casa Conde Zanoguera

La Casa de Vicenteta la d'Arpa

La Casa de Conde de Zanoguera, pel seu sistema estructural, data del segle XVII.

En 1331 Alfons III de Catalunya va atorgar la jurisdicció del lloc d'Alboraia a Gilabertus de Nogaria, també conegut com a Gilbert de Ça-Noguera o Conde de Zanoguera.

A pesar que no es pot assegurar que fóra habitada pel comte, ja es troben referències d'aquesta gran casa en el Padró de Riquesa de 1850, en el qual Mariana Rovira Cebrian era la seua Propietària.

Casa de "Vicenteta la d'Arpa"

El 2 de març de 1910, Mariana Rovira la ven a Vicenta Vicent Climent, d'ací que la casa siga coneguda pels veïns com la casa de "Vicenteta la d'Arpa" qui a la seua mort en 1967 la va llegar a l'Església Parroquial d'Alboraia.

Anys després, en 1984, la casa va ser adquirida per l'Ajuntament d'Alboraia per a destinar-la a Casa de Cultura. Entre l'any 1996 i 2000 es realitza la seua rehabilitació per la "Casa d'Oficis Conde de Zanoguera".

Actualment l'edifici acull la calme de la Denominació d'Origen "Xufa de València" i diverses activitats i exposicions realitzades per l'Ajuntament d'Alboraia.

Documento

Document: 1331. Privilegi "d’Alfons III de Catalunya" a Gilabert de Nogaria la jurisdicció dels llocs de Pardines de Xoba, Mascarell, Alboraia i Almàssera. Fernán Núñez. C. 32 D. 14. Archivo de la Nobleza de Toledo.

Característiques Arquitectòniques

La façana és la part més interessant d'aquest edifici. La porta forma un arc carpanell i les finestres destaquen per la seua dimensions, especialment les de la planta superior, totes elles balconades.

Destaca l'absència d'espais econòmics integrats, habituals en les cases urbanes datades aproximadament del S. XVII d'ara endavant.

Localització

Plaza Constitució, 16. Alboraia (València), 46120