Teatre l'Agrícola

#sentalboraia

El Teatre

Va ser construït com a sala d'actes de l'Ateneu en 1902, sent inaugurat un any després, annex a la seu social del que seria la Societat Agrícola Industrial d'Alboraia, una de les societats que van sorgir en aquest municipi en la segona meitat del segle XIX. Va ser en 1883 quan un grup de veïns va decidir crear-la per a fomentar i millorar les condicions de vida dels alborayenses del moment i preocupar-se del desenvolupament de la vida cultural pràcticament inexistent en aqueixos dies. Com a mostra, en 1928 es va organitzar la celebració d'uns Jocs Florals, on es va demostrar un marcat progressisme i una mentalitat oberta per a l'època, encara que respectant la ideologia política dels seus socis. Posteriorment, en la II República, l'activitat del Teatre va continuar, sent l'escenari on es realitzaven diversos actes d'afirmació republicana i on molt probablement es va organitzar la candidatura republicana per a les eleccions municipals de 1931. Va estar clausurat durant la Guerra Civil espanyola i a partir dels anys 40 va ser utilitzat per l'Ateneu amb el nom de “Agrícola Industrial” com a sala de cinema i en 1948 va tornar a constituir-se amb el nom d'Ateneu Alborayense.

El mateix ocorreria en els anys 60 quan es va convertir en Cinema Monterrey i posteriorment, tancada aquesta etapa, va passar a explotar-ho el Cinema Lumiere. Existeixen registres que indiquen que en els anys 70 apareix en la Cartellera Túria amb el nom de Ateneu Alboraier-Lumiere.

Amb l'arribada de la democràcia, la constitució de les Autonomies, el gradual creixement econòmic i l'aparició de nous organismes públics que treballen per i per a la cultura, l'Ajuntament, amb l'objectiu de promocionar l'activitat cultural, en 1985 arrenda el Teatre per a adequar-ho a un nou ús, com a Sala de teatre, música i cinema.

Teatre l'Agrícola

Després de la signatura d'un conveni per a la reforma i adaptació del teatre (1995-1999), al febrer de 1997, sent alcalde Joan Barres, s'inaugura com Teatre Municipal l’Agrícola. L'acte va estar amenitzat per la companyia La Cubana, que va fer una posada en escena espectacular cobrint tota la façana amb una tela groga, color que en el món de l'espectacle s'associa a la mala sort. No obstant això, en aquesta ocasió, quan aquesta va ser retirada, l'aplaudiment unànime de tots els presents va corroborar l'èxit de la rehabilitació.

En 1998 es va sol·licitar la incorporació al Circuit Teatral Valencià, al com pertany, amb alguna interrupció per part de la institució autonòmica, fins a l'actualitat.

El saló, amb un aforament de 230 butaques i un equipament tècnic més que acceptable, es dedica des de llavors a oferir diverses activitats escèniques com a teatre, concerts, dansa o cinema, entre altres, amb plena activitat tot l'any excepte els mesos d'estiu. Pel seu escenari passen companyies i grups tant de la Comunitat Valenciana com de l'estat espanyol, de notable professionalitat, així com col·lectius i associacions municipals que també fan ús del Teatre per a desenvolupar la seua activitat.

En els últims anys s'ha adaptat a les noves tecnologies, incorporant un sistema telemàtic de venda d'entrades per a facilitar a l'usuari la compra d'aquestes.

És necessari destacar que, per les seues característiques, el Teatre l’Agrícola compta amb alguns avantatges relacionats amb la seua grandària, amb la qual es produeix una millor interrelació entre el públic i els actors i actrius, així com la proximitat a la ciutat de València, la qual cosa permet que els seus ciutadans i ciutadanes acudisquen al teatre d'Alboraia atrets per la seua programació i preus.

Com a anècdota, es pot esmentar que en la seua cabina encara segueix en peus el vell projector de cinema Ossa de carbons que va ser reconvertit a llum i bobina única.

Localització

Carrer Cervantes, 3. Alboraia (València), 46120

Galeria

Imagen;